Bengt Tribukait – Orgel

Bengt Tribukait (f.1964) är frilansande organist, kammarmusiker och ackompanjatör

En fascination för Bachs musik vaknade tidigt hos honom och han uttryckte som femåring sin önskan att bli organist. Dock ägnade han barndomen framför allt åt pianot. Som fjortonåring började han spela fagott, men efter ett år bytte han ut fagotten mot orgeln. Han kom så småningom att studera vid Musikhögskolan i Stockholm för Torvald Torén och Hans Fagius samt utomlands för David Sanger och Jacques van Oortmerssen. Bengt Tribukait spelar även cembalo, piano och harmonium.

Drivkraften att i experimentell anda utforska musikaliska uttrycksmöjligheter och söka efter konstnärlig mening har lett till nära samarbeten med många nutida tonsättare och utmynnat i ett 80-tal uruppföranden, ofta i en trio med orgel eller piano, flöjt och slagverk. Han har flera gånger tilldelats Konstnärsnämndens stipendier för samarbeten mellan tonsättare och musiker, senast 2012 i ett projekt för att utveckla repertoar för harmonium och slagverk. Intresset för ovanliga instrument- och klangkombinationer märks även i hans registreringskonst vid orgeln. Vid den internationella orgeltävlingen i Lahtis 1989 fick han förutom tredje pris även ett specialpris för bästa registreringar. 1992 vann han första pris i den internationella orgeltävlingen i Dublin.

Bengt Tribukaits klassiska repertoar för orgel omfattar musik från medeltiden och framåt. Han har gjort flera CD-inspelningar vid barockorglar, och särskilt hans tolkningar av Bachs musik har fått lysande recensioner, bl.a. i tidskriften The American Organist. Bengt Tribukait har konserterat i Europa, Ryssland och Sydafrika. Vid sidan av musiken intresserar han sig för konst, litteratur och naturvetenskap.

Konserten samarrangeras med Nuova Arte och Svenska Kyrkan Växjö

Pris

Gratis kr

Datum

sön 7 apr kl. 17:00-18:00

Plats

Växjö Domkyrka
Linnégatan 2A
352 33, Växjö
Kronoberg

Arrangör

Sociala medier